Tarmbakterier och kombucha för bättre psykisk ohälsa och ännu fler adhd-tankar

(null)
 
Godkävll!
Alltså jag är så säker på att inlägget jag skrev imorse publicerades men nu när jag loggade in för att skriva ett nytt  hittade jag det inte så jag blir osäker, var orimligt stresad imorse vilket satte känslan för hela dagen så det kan visserligen varit mina hjärna som inte var närvarande nog. Suger verkligen på att hantera stress nu för tiden och kommer knappt ihåg vad jag skrev. Någonting om att jag börjar kunna landa i diagnosutredningen och jag inser att fler och fler saker med mig själv inte är på grund av att jag är konstig utan att min hjärna fungerar annorlunda. Jag kanske kommer behöva luta mig mot det ett tag, att det kommer vara ett sätt för mig att lära känna mig själv ännu bättre.
 
Det finns så himla många egenskaper jag dämpat i tron om att de inte passar in i samhället, att de gör att jag inte passar in. Medan jag nu mer och mer börjar känna att "Fuck it, det är ju så här jag är" och så lite tyst "Det är ju pga en diagnos".  Det är väl därför så många kallar det för en superkraft, för det inte bara innebär begränsingar utan många bra saker. Jag pratade med min sköterska igår angående medicin och det enda beslut jag tog var väl att inte ta några beslut just nu hehe. Jag behöver landa i så mycket och känna hur ett nytt jobb känns, jag är så redo att gå vidare även om det är läskigt. Vad händer med mig på ett jobb där alla gör det de ska, det inte springs runt i tid och otid pga massa dötid, där det inte går att jobb utifrån dagsform, där jag inte känner att jag måste ta ansvar för andra och allt sånt som är på en behovsanpassad arbetsplats? Både jag och chefen har ju en teori om att jag inte kommer vara så mentalt slutkörd när jag är på ett jobb där jag bara behöver fokusera på mina arbetsuppgifter och där raster är till för det sociala. Vi får se, först måste jag ju börja och genomlida den första jobbiga perioden som allt är på nya abretsplatser.

Just det, orangea kuvertet kom idag. Blir alltid lite stressad av det pga alla nollor. Blir ju  inte så jättemycket inkomstgrundade pension av svarta pengar som jag sen dessutom knarkade och konsumerade  upp. Jag räknade någon gång hur mycket mitt missbruk kostat mig, tror jag räknade 500kr om dagen för attt jag sista åren inte hade inköpspris längre plus att jag knarkade upp det jag annars skulle sålt så tog ett medeldistansen. Siffran landade på 1,8 miljoner kronor. Don’t get high on your own supply. Kan knappt fatta hur mycket pengar det är och någon gång ska ni få veta hur mycket jag knarkade upp av mitt lager och hur mycket jag sålde. Oavsett står jag med 27000kr i tjänstepension och försöker förklara för folk varför jag känner att jag behlver hitta ett jobb med någorlunda bra inkomst. Jag har dock pensionssparat privat sen jag var 18, alla pengar låstes i en fond så att jag inte skulle få tillgång förrän vid 65 års ålder men det ändrades för några år sen när jag var djupast i missbruk. Helt plötsligt kunde jag sälja av alla pensionsfonder och det gick ju rätt fort iom att jag inte längre hade någon inkomst då.

Jag har också sparat 300,000kr på mina 611 drogfria dagar - men det innebär ju inte att jag har dem pengarna för det krävdes som bekant kriminalitet för att upprätthålla missbruket.

Det orangea kuvertet, också en konsekvens av ett missbruk.
 
 
(null) 
 

Kan vi prata om det här? Trenddrycken kombucha som fått halva Sveriges klitschiga instagrammammor att jäsa dryck på te-avkokningar och skriva peppiga captions om hur de huxflux mår sååå mycket bättre och att det faktiskt ska hjälpa mot depression. Halleluja moment även om placebo inte är att underskatta, att det kam vara så enkelt att en kemisk obalans i hjärnan balanseras av bra tarmbakterier?

 

 

Varför det blivit så stort i Sverige beror bl.a på författaren Soki Choi som släppt boken på andra bilden, Kimchi och Kombucha - den nya vetenskapen om tarmbakterierna som stärker din hjärna. Vetenskap verkar vara relativ för podden Sinnessjukt har granskat boken och det finns många tveksamheter. Det som främst borde lyftas fram är att Soki Choi i samma veva lanserade den färdiga drycken Kombucha som numera går att köpa i valfri matbutik. Konstigt sammanträffande ändå, att hon råkar ha ekonomisk vinning på att lura gemene man att detta fungerar.

 

 

Sanningen är ju att det inte finns någon adekvat forskning som styrker att psykisk ohälsa skulle påverkas av ens tarmflora, studierna hon hänvisar till i boken har inte alls kommit fram till samma slutsats som hon själv och när hon ifrågasätts vill hon lyssna på poddavsnittet innan hon svarar på kritiska frågor. Att hon tidigare svarat tveksamt i intervjuer beror tydligen på att förlaget inte mediatränat henne.

 

 

Det här är en farlig myt att sprida, främst för att det förminskar sjukdomen depression - som de facto är en kemisk obalans i hjärnan som inte alls balanseras av lite jäst te eller a-fil. Ungefär lika dumt som att tro att socker eller vitt mjöl kan bota. Vad jag vet kan inte ett brutet ben läka av varesig rätt tarmbakterier eller genom att utesluta raffinerat socker? Inte psykisk ohälsa heller, enda studier som finns är att vid motion utsöndras glädjeämnena serotonin och dopamin samt endorfiner. Men dels ska man mitt i en depression ORKA motionera och dels kan den kemiska obalansen vara så pass stor att medicinering ändå krävs.

 

 

Vill ni veta mer så lyssna på avsnitt 130 av Sinnessjukt med Christian Dahlström, att det här syns i media och blir så enormt stort utan att ifrågasättas är en jävla gåta.




#1 - - Erika:

Ja usch, mår dåligt av att se mina siffror i det där jäkla kuvertet också (valde studier istället för jobb - inga höga siffror då heller..)

Svar: Samma här, paniken bara växer. Men studiet innebär nog ändå att du kan få ett jobb att jobba upp pensionen ❤️
Cecilia Axelsson