ADHD-utredning del 2: QB-test

Igår var det alltså dags för del två i ADHD-utredningen, jag har blivit ovan vid att se mig själv i annat än träningskläder och märkte hur oskönt det var med stövlar istället för sneakers hehe. Jobbade på förmiddagen och ångrade det när jag gick framåt lunch och kände att hjärnan loggade ut, men knarkade koffein nästan som jag brukade knarka morfin och blev pigg lagom tills jag kom till sjukhuset. 
Jag skulle alltså göra ett QB-test och ångrar nu att jag inte tog lite bilder på resultatet för hälften har jag hunnit glömma. Att få konkreta procent och siffror på mitt beteende är ju som en dröm som gått i upplevelse för en kontrollfreak som helst av allt skulle vilja ha ett diagram över livet så jag vet varför jag mår som jag mår och varför jag är som jag är. Jag sattes framför en dator med ett pannband på huvudet, på pannbandet satt typ en liten pingisboll och på väggen framför mig satt en kamera som filmade sensorn i pingisbollen som i sin tur registrerade mina rörelser. I höger hand fick jag en liten grej med en knapp på och skulle trycka när två (eller flera) likadana symboler i samma färg dök upp. Så under tjugo minuter satt jag och tryckte på den lilla knappen samtidigt som blå cirklar, röda cirklar, blå fyrkanter och röda fyrkanter syntes på skärmen.
Ex: blå cirkel, röd cirkel, röd fyrkant, röd fyrkant *tryck*. Av detta sammanställde datorprogrammet hur min reaktionsförmåga och impulskontroll var, om jag tappade fokus när inte likadana figurer dykt upp på ett tag och hur jag reagerade när flera likadana figurer visades efter varandra. Och så den lilla pingisbollen som då registrerade min rörelse och på så sätt kan tyda på hyperaktivitet. 
Och resultatet? De första fem minuterna var typ toppresultat, tryckte inget fel, satt still och hade bra reaktionsförmåga. Sen började det gå utför och tydligen är det vanligt så de har valt att inte räkna med just de första fem minuterna hehe. 
Impulskontrollen var inte alls bra men det är jag inte ett dugg förvånad över, det är ju något jag får kriga med väldigt mycket: att tänka innan jag pratar eller gör någonting. Om jag stannar upp och reflekterar innan jag ex. beslutar mig för något blir jag sjukt jävla stolt, på den nivån är det och jag vill gärna gå på min impuls och ångrar mig rätt ofta efteråt. 
Reaktionsförmågan varierade, över lag låg den bra men det gick att se att jag reagerade långsammare när det inte hänt något på ett tag (ett tag = en halv minut) och jag kände också själv hur jag började zooma ut så fort jag blev uttråkad. Vilket jag ju blir rätt fort när ingenting händer. 

Hyperaktiviteten var det som förvånade mig mest. Jag vet ju att jag har dåligt tålamod, fort blir uttråkad, att jag har svårt att t.ex stå i kö och vänta samt att jag skakar med benet, trummar med fingrarna eller tappar koncentrationen när något inte intresserar mig. Den lilla pingisbollen på huvudet visade något helt annat och då bl.a att jag gungar fram och tillbaka  väldigt mycket, jag som trott att när jag sitter still och gör något så sitter jag verkligen still. Not so much. På instastory skrev jag att jag sammanlagt rört mig 10800 meter under en kvart men efter en natts sömn känns det väldigt mycket på femton minuter hehe. 1080 meter låter mer rimligt och det på en area av 53 kvadratcentimeter. Det här känns så oklart, jag som la handen mellan benen och benen i kors för att sitta så still som möjligt och så är jag inte ett dugg still. 
Så imorse tyckte jag det var en bra idé att försöka bevisa för mig själv att jag visst kan kolla på Bachelor och ligga still men jag insåg bara att efter några sekunder började jag pilla, snurra på telefon, kolla telefon, titta på gardinen osv osv osv. Att röra sig mycket kan ju också vara en biverkning av amfetaminmissbruk men nu har jag ju aldrig missbrukat amfetamin så pass mycket utan det har ju bara vara vid festtillfällen. Jag är ju långt ifrån säker på att jag har ADD/ADHD och de flesta bland mina närmaste tror det inte. Samtidigt vet jag att jag kan verka väldigt strukturerad och sådär men det är ju sällan en rak väg dit, jag skjuter upp saker i sista sekund och får hålla på med mycket problemlösning för att jag ska få en fungerande vardag. 
Precis som alla andra delar i utredningen är qb-tester bara en del men jag trodde nog någonstans att det skulle visa minst. Och då absolut inte någon hyperaktivitet, har verkligen svårt att förlika mig med att det finna hyperaktivitet någon annanstans än i mitt huvud hehe. Sen kanske det är en del av min personlighet eller en konsekvens av missbruket, det återstår och se. Imorgon ska jag till min terapeut och svara på massor av frågor kring mitt vuxenliv. 
Idag är det onsdag, jag är som vanligt ledig men rätt slutkörd i huvudet. Satt bokstavligen och väntade på att jag skulle få gå och lägga mig efter att jag kom hem igår men istället vaknade jag ett par gånger i timmen hela natten. Det här med återhämtning är svårt, jag känner mig liksom lat när jag inte gör något vettigt. Hoppas ni får en bra onsdag! 

(Vill du läsa mer om min adhd-utredning? Googla Prisonbeauty+adhd-utredning eller sök efter adhd-utredning här i bloggen)#1 - - Ellie:

Kämpa på! Skönt om utredningen ger dig svar på saker du undrar!
Om du har adhd eller starka drag av det kan jag rekommendera em medicin som heter voxra och som hjälpt mig mycket, framförallt med hyperaktiviteten i hjärnan och jag kan fördela energi på ett sunt sätt utan att ens behöva tänka så mkt på det nu, känner mig mkt gladare, piggare och harmonisk. Sen är ju sådant såklart väldigt individuellt och man får ju prova sig fram om man ens vill prova medicin. Men bra tips är ju alltid fint att ha i bakfickan. 👍❤

#2 - - josephiinee.blogg.se:

Hoppas detta kommer ge dig någon hjälp eller mer vetskap! Vet hur det känns med att vilja veta varför, vem man är, vad det är som gör att jag är så här medan andra kanske är på helt andra sätt.

När jag fick veta att jag har en högkänslighet så förstod jag varför jag tex känner som jag gör så lätt jämfört med andra. :)

Svar: Ja, jag är också inne på att jag är högkänslig men damn vad energi det tar, hur stänger man av liksom hehe?

😘❤️
Cecilia Axelsson