Morgondagens poddinspelning

Kändes inte alls rätt att clickbaita imorse om vilken podd jag ska spela in imorgon hehe, men här är den i alla fall. Den största inom psykisk ohälsa och jag har hört att både Jonna som driver Instagram-kontot En vanlig dag utan heroin och Alexander Rask som visar hur på youtube hur det är att vara son till en missbrukare i Missbruksbloggen kommer vara med i samma serie. Det känns häftigt med Jonna för hon var den första jag hittade och kunde identifiera mig med när hon drev bloggen En vanlig dag på heroin. Idag är det utan heroin och det känns fint att se. 
Jag tycker det är bra att missbruk lyfta som psykisk ohälsa, det är ju en väldigt komplex sjukdom men ändå en sjukdom och bör pratas mer om som en sjukdom. Det som är svårt är ju sjukdomsinsikt och att man även med det har ett jävla jobb med att stoppa sjukdomen från att vara aktiv. Det krävs ju en enorm karaktär att sluta med beroende och handlar ju inte om svag karaktär att en utvecklar ett. Det är ju också en sjukdom en aldrig kan bli frisk ifrån utan hjärnan och belöningssystemet är forever fuckat. En kan bara tillfriskna och vara så pass medveten om sin sjukdom att man vet att ett återfall gör att det kan trigga igång rätt mycket. Likaså vara medveten om hur lätt en beroendesjuk hjärna kan bli beroende av typ allt som finns.
Jag ska prata mer ur perspektivet som kriminell och att sitta i fängelse. Ida och Sofie som driver podden hade sett mig i Agenda, iom att Agenda inte fick göra reklam för mina sociala kansler genererade det ju inte så mycket läsare hit, men ett deltagande i Ångestpodden och förhoppningsvis lite kunskap till den halva miljonen som kollade. 
Är det fel att säga att jag vill få min Instagram och blogg att växa? Jag har ju snart 1200 följare på Insta och ni är drygt 8000 unika läsare här inne varje månad. många entreprenörs-junkies säger att man ska säga sina drömmar högt så nu gör jag det. För jag vill ju växa så att jag kan använda mina plattformar till ökad kunskap, igenkänning, minska stigmatiseringen och kanske någon gång i framtiden ha det som grund till att göra mer för samhällets missbrukare. Nya siffror visar att 4 miljoner svenskar direkt eller indirekt har någon i sin närhet som missbrukar och Sverige ligger bland de högsta i dödlighet pga droger, 2015 dog liksom 615 personer av sitt missbruk. Det finns med andra ord mycket att göra för att minska de siffrorna och min dröm är att på något sätt vara delaktig i det.
Så är det med det, nu vill den här hjärnan vila.
Puss! 


#1 - - Anonym:

Hej, först och främst vill jag bara säga att jäklar vad stark person du är som lyckats inte bara att du tagit dig ur ett missbruk utan även det kriminella, och bryta kontakter som inte är sunda och bra för en. Du ska vara så jäkla stolt över dig själv!! Som du själv skriver så behövs det så mkt mer kunskap om missbruk , tex tror ju tyvärr många att nejdå det är ingen sjukdom, nejdå det går inte i "arv" (sorry jag har lite svårt att formulera mig men ja vidare i släkten). Att det inte ligger i generna, jag är så trött på alla fördomsfulla människor som tittar snett på människor som har missbruk. Har inte själv något missbruk, lite problem med alkohol i mina yngre dagar men har dock några i familjen som har missbruk både alkohol och droger och man ser hur jävla fruktansvärt jobbigt dom har det, sen är det lite jobbigt för en som står bredvid, oftast är det bara synd om dom som är i sitt missbruk och inte vi som står bredvid som oxå mår så jäkla dåligt och den där oro man har över personen och man känner sig maktlös. Alltså herregud ville bara egentligen skriva att fler som du behövs som kanske någon gång i livet vill jobba inom det området och hjälpa andra och som själv har varit i deras situation och då verkligen förstår dom. Hoppas verkligen mer folk tittar in på din Instagram och blogg för du kan nog hjälpa många bara genom att läsa det du skriver o inläggen på Instagram. Och att du är så ärlig och öppen för det behövs!! Och det är klart att du ska få reklam för din blogg och Instagram så folk hittar hit. Kämpa på och var stolt över hur långt du kommit!! 💕💕

Svar: Men eller huuuur, jag kan inte förstå hur människor på riktigt kan hävda att det inte är någon sjukdom. Som om de vet bättre än WHO som klassade det -72 liksom? Nice ändå att ha den övertron på sin egen (o)kunskap att man vet mer än läkare, forskare, psykologer, överläkare, psykiatriker etc.

Har du flera i familjen som lider av missbruk har du det garanterat själv i arvet vilket gör det starkt att du inte fallit dit! Jag förstod först i min drogfrihet hur mycket det faktiskt drabbar ens nära och kära och idag är jag benägen att säga att det är värre för de som är anhöriga till en missbrukare än vi som lever/levt i själva missbruket. För som du säger är det ju en jävla maktlöshet i att stå bredvid, beroendet är ju så komplex sjukdom på det sättet att det krävs en enorm sjukdomsinsikt för att ta sig ur men som är skitsvår att nå när en är i det.

Tack för de fina orden, de värmer. Och jag hoppas verkligen det går bra för de i din familj, så du (och såklart dem) kan få lite lugn ❤️
Cecilia Axelsson

#2 - - Josephine i Bryssel:

boktips: Gatukatten Bob / A streetcat named Bob , en helt underbar bok.

Svar: Tack, en känner sig ju typ tom när en inte har något att läsa? Värst är ju att avsluta en bok, hatar det!
Cecilia Axelsson