Fun fact: När jag skulle möta Blondinbella i debatt 2008


Häromdagen dök ett klipp upp på Instagramprofilen Dyngbaggegalan som skyddade mig tillbaka till 2008. 

Jag har nämligen bloggat ett par gånger tidigare i mitt liv i och med att skrivandet alltid varit min största passion. 2007 skulle jag ta studenten och skulle egentligen inte få börja trean pga för mycket frånvaro som lett till 7-8 ig:n, men jag hade en mentor som trodde på mig och fick chansen. Jag pluggade upp allt, gjorde 50h extra praktik utöver skolan för att få ihop timmar och gick ut med fullständiga betyg. Problemet var bara att jag drack varje kväll för att komma ner i varv, dämpa ångest och kunna sova. Resultatet blev att jag hamnade på beroendemottagningen ganska snabbt efter studenten och käkade antabus ett tag. 

Så det bloggade jag om. Att inte ens fyllt 20 och redan fastnat i ett missbruk. Aftonbladet kom förbi och gjorde ett mittresultat med rubriker som gjorde mamma ledsen och målade ut mig värre än det var. Det var ju bara en liten detalj jag inte bloggade om, hur jag istället svalde narkotikaklassade tabletter varje helg och därför så lätt kunde hålla mig nykter utan några större problem. Vilket ju gjorde att resan framstod väldigt lätt. Men det höll jag hemligt tillsammans med Fredrik och ett fåtal vänner och bloggade om resan som nykter. 

En tisdag ringde debatt som hade fått nys om mig genom artikeln i Aftonbladet. De ville att jag skulle komma till Janne Josefsson i Göteborg och debattera mot Isabella "Blondinbella" Löwengrip om hennes alkoholvanor då hon som 17-åring romantiserade alkohol. Det var mycket med det som var stort för mig i det 2008:
  • Mitt bekräftelsebehov var enormt och fick en gnutta hybris av att vara med i tv.
  • Janne. Josefsson.
  • SVT
  • Hybris
  • Blondinbella var kändis för mig iom att jag redan då tyckte bloggar var life. 

Så jag tackade ja. 

Impulskontroll och konsekvenstänk fanns inte riktigt i mitt vokabulär 2008, skulle ju typ ta tio år innan jag ens visste vad det betyder. De skulle betala tåg och hotell och jag var lyrics. Jag ringde mamma som inte var jätteglad iom att Aftonbladet inte hade utmålat mig i direkt positiva dager, vilket är anledningen till att hon fortfarande är anti kvällstidningar och media. Hon har med andra ord varit rätt skeptisk både mot när Expressen skrev om min livestream på julafton och när Agenda var här i februari.

I alla fall, efter ett tag och ett samtal med mamma senare började jag landa och något skavde i magen som jag inte riktigt visste vad. Nu är det ju inte jättemånga gånger som jag lyssnar på skavet i magen men 2008 gjorde jag tydligen det. Kvinnan som ringde från debatt klargjorde att det inte skulle vara något kritik mot mig utan den skulle Josefsson lägga mot Bella och jag skulle argumentera för farorna att romantisera alkohol och hur det kan gå.

Det var ju bara det att jag käkade en jävla massa piller och helt plötsligt inte bara ljuga för mina närmsta utan hela jävla Sverige. Jag var 19år och kände inte att jag hade tillräckligt för att argumentera mot hennes drickande. Det var för stort för att bara låta bekräftelsebehovet och hybrisen vinna. Nu var ju det här i början av mitt tablettmissbruk och jag ansåg det fortfarande bara vara läkemedel och inget jävla knark. Plus att jag inte knarkade på daglig basis, blivit fysiskt beroende eller haft min första avtändning, vilket väl är anledningen till att det ändå fanns  kvar en gnutta moral i mig. Sen försvann det i typ nio år men tur att det ändå kom tillbaka. 

Så, där hade ni något om mig så här på tisdagseftermiddagen som ni nog inte visste om. Jag sa till typ dagen innan det skulle sändas, alltså onsdagen att jag ångrat mig och när jag sen såg debatten vet jag att jag kände att jag var glad som tackade nej. Att jag inte riktigt kunde stå bakom allt som sades även om det såklart är fel att romantisera festliv som 17-åring i en blogg men tiotusentals läsare. 

(null)