Julgodis: Tryffel med karamelliserade solroskärnor

Jag vet att jag har sagt att ni måste prova recepten på julgodis jag gjort, speciellt sesamknäcken med sesamfrön istället för mandel (länk), men den här tryffeln är på riktigt magisk. Det är tredje advent och denna tryffel borde på riktigt vara en mänsklig rättighet på allas julbord. I grundreceptet är det hasselnötter men då jag gjort dessa på jobbet där vi i undviker nötter bytte vi mot solroskärnor. Som vanligt vill jag understryka hur mycket lättare det är än det låter, en del steg och lite pilligt att stå och rulla men så, så, så värt det. 
Chokladtryfflar med karamelliserade solroskärnor (40st)
Du behöver:
 • 200g choklad
 • 200g solroskärnor (eller hasselnötter)
 • 200g socker
 • 3msk kakao
 • 2msk florsocker 


Gör så här:
 1. Häll solroskärnorna och socker i en torr stekpanna på högsta värme, rör hela tiden till sockret smält och solroskärnorna kerameniserats till en ljusbrun massa. 
 2. Häll ut solroskärnorna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
 3. Hacka chokladen och blanda med de karamelliserade solroskärnorna i en mixer, mixa dem till en homogen massa i drygt 5 minuter. (Homogen innebär att de ska mixas till en enda konsistens). Den är klar när den ser ut som en typisk chokladboll-smet och är tillräckligt kladdig för att rulla bollar.
 4. Ställ smeten i kylen och blanda kakao och florsocker i en separat skål. 
 5. Ta ut smeten när den stelnat för att lättare kunna rulla, rulla sedan centimeterstora bollar och täck med kakao/florsockerblandning.
 6. Förvara tryffeln i kylen väl utangömd för att minimera risken att de spårlöst försvinner för de är oslagbara.