Fentanylet har skördat ännu ett offer

Vänjer man sig någonsin vid dödsbeskeden? Från en minut till en annan förändras världen så som man vet den och någon som alldeles nyss levde finns inte längre. Jag blir sällan förvånad längre, man vet vilka som balanserat för nära stupet och som överlevt tidigare överdoser, men det gör inte sorgen mildare. Den här gången någon som varit en riktigt nära vän och allra mest smärtar det att han aldrig hann uppleva en drogfrihet tillsammans med sina döttrar då han mitt i deras liv utvecklade beroendet. Tänk vad ett sms kan göra för skillnad? Igår eftermiddag var jag euforiskt lycklig över att ha klarat veckan, jag sjöng om hur bra jag var som fixat det på instastory och insåg att jag efter 1år pch 5 månaders drogfrihet inte tycker drogfria kvällar är lika jobbigt längre. 
Ett sms från Fredrik, mitt ex, med orden att en vän är död, fentanylöverdos. Han som när jag var djupast i allt var en av de närmaste vännerna, han med en av de snällaste själarna och mest empatiska hjärta. Han vars döttrar jag varit barnvakt åt otaliga gånger när han och Fredrik höll på i garaget med någon cross eller motorcykel eller bil. Han som sovit flest timmar på vår soffa och han som var den första att inför mig påtala att han såg igenom Simons behandling mot mig. 
Helt plötsligt lever han inte längre och igår svalde jag dubbla sömntabletter, la mig med söndergråtna ögon, kinder med mascararänder på och oborstade tänder, för att somna omedveten om att en natt full med mardrömmar väntade. Nästa år kommer han presenteras som en siffra i hur fentanylöverdoserna ökat ytterligare under 2018 och jag blir som vanligt ännu mer övertygad om att jag aldrig får sluta kämpa för ökad medvetenhet om läkemedlens sanning. Ännu en man som för några år sen var en stabil pappa till två små flickor, boende i radhus med fru och med ett fast heltidsjobb. Utskrivna tramadol var början på vägen mot fentanylet och jag vill skaka om alla som fortfarande tror att tabletter inte är knark. Tabletter som i utskriven form ofta är den inkörsport som cannabisen annars beskrivs. 
Narkotikaklassade läkemedel är ofta medel- och överklassens osynliga drog, fentanylet är egentligen bara en omskrivning av heroin som inte låter lika skitigt för den som har prestige och en fin fasad att upprätthålla. Ett rättfärdigande olikt andra, att det inte är knark för att det inte är tradionellt knark. 
Jag har svårt att ta in, det tog hårdare än vanligt för att det nu var någon som varit en av de närmsta. Antingen kommer det inga inlägg alls nu i helgen eller så vill jag göra som vanligt, jag vet inte än. Jag vet bara att jag inte kan sluta gråta, att jag har en dunkande huvudvärk, kedjeröker på balkongen och varje gång tittar upp mot himlen och tänker att de är för många där uppe nu. Snälla, låt oss aldrig förmildra narkotikaklassade läkemedels faror. Beroendesjukdomen är inget val, ingen vill leva i dess misär.
Hoppas du får frid nu, Håkan. 

#1 - - Anonym:

Mycket tråkigt att en vän till dig dog pga överdos. Men fentanyl överdoserna har minskat rejält under 2018 tom Juli hade 8 personer avlideit pga överdos. Rent generelt har överdoser minskat 2018 mot föregående år.

Svar: Skönt att höra!
Cecilia Axelsson