Småstadsmentalitet som jag inte gillar

Enligt kalendern är det vinter nu men det tycker inte moder jord så jag tvingades använda typisk vinterbild från förra året. Mest på grund av att den är fin, vi ska prata småstad och att jag längtar efter snö och inte en minusgrad kalla, leriga vägar som nu. Men jag älskar småstäder och jag älskar att bo i en, kanske inte den jag är uppvuxen i och flyttade i från som sextonåring men alla de här småstäderna jag vistas i ligger bredvid varandra och är så pass små att en gymnasieskola täcker alla. Nu bor jag ju i Skänninge  som ligger en mil ifrån Mjölby men Skänninge tillhör Mjölby kommun. Så det är same same. Och jag älskar småstadsmentaliteten som innebär en mysig, gemytlig, familjär känsla.
Men så finns det också en del med småstäder som jag tycker är lite... inskränkt tror jag är rätt ord. Typen som hävdar att man ska få säga n-ordet, alltid röstar på snyggaste lucia-kandidaten med långt blont hår, tycker alltid att det var bättre förr och inte godkänner nyinflyttade som riktiga samhällsbor förrän efter typ två generationer. Ni vet de som muttrar att de tycker #metoo gått för långt, tycker det är yttrandefrihet att få yttra sexism, hbtq-fobi och vardagsrasism samt tycker allt som är normbrytande är "trender" eller "en fluga". De är inte heller de första att sätta sig in i by teknik alt. har stora högtalarsystem med hög bas och sladdar alltid när första snön kommit (älsk på att sladda i snö). Jag tror ni vet vilken typisk samhällsmentalitet som jag menar? Under min ungdom var jag säker på att jag skulle flytta till en större stad, jag kände att Mjölby var för litet för mig och mina drömmar, som att det som var framtid i Mjölby var nutid i större städer. Sen provade jag Linköping som är Sveriges femte största stad och trivdes inte alls med det stressade opersonliga. 
Så imorse när jag surfade runt började internet omedvetet måla upp en bild av Mjölby som blir... tja lite typisk kan vi sammanfatta. 

(null)
Vi kan ju börja med rondellpotatisen, Mjölby kommun är storproducenter av potatis och främst King Edward och det vill de av någon anledning promota. Som att potatis är det vi har och att det är värt att marknadsföra genom att sätta en gigantiskt potatis i rondellen utanför Mjölby för en kostnad på 123.000kr. Som ni förstår delade ju det här upp Mjölbyborna i två aggressiva läger då för sju år sen när idéen blev verklighet. 

2016 tyckte kommunen det var en bra idé att göra potatisen till en julgris och 2017 fick den kultingar för att fira att Mjölby kommun fått 27000 invånare, här någonstans började rondellpotatisen bli Mjölbys motsvar till Gävlebocken och en kulting stals vilket såklart stod på lokaltidningens framsida. (Fel 2015 sattes en random brandsläckare på potatisen som såklsrt blev en artikel i lokaltidningen) Som tur var la polisen alla andra brott åt sidan, kallade in all ledig personal och satte hela Mjölbypolisen på att lösa brottet, efter ett gediget spaningsarbete (möjlig överdrift i denna mening) hittades kultingen på en parkering i närheten och kunde sammanföras med sin mamma. Pappa gris har överraskande nog inte tagit sitt ansvar och mamman har hela tiden varit ensamstående med fader okänd på pappret (#inte alla rondellpotatis-julgrisepappor). 

I år har dock mamma rondellpotatis-julgris och kultingarna försvunnit och jag gissar att detta är pappan som kom och försökte ta sitt ansvar som familjefar lite försent. Så nu står han där själv och jag vet inte riktigt vad han ska föreställa. Mjölby kommun vill med potatisen visa vilken matkommun vi är och vår gymnasieutbildning i hotell och restaurang (som jag gått, wihooo) är en av landets främsta och vinner alltid massa tävlingar varje år (på riktigt världens bästa lärare) så kanske en julakinke-potatis-kock som inte vet att det är hans barn (kultingarna) som serveras på kommunens julbord? Obs! Allt är vilda gissningar för internet vill inte ge mig någon information om årets klädsel. 

Man kan säga att Mjölby kommun drar det här med potatis väldigt långt, har visat den här bilden innan men vi har sen 2013 också "Potatisens dag" och jag vet inte vem som godkände potatisdräkterna eller hur de kunde gå igenom utan att någon påpekade att det mest såg ut som sjuka potatisar? En mjölbysk variant av kejsarens nya kläder där alla är ja-sägare typ?

I skrivande stund har Mjölbypartiet 57000 följare på Instagram och även om det är ett skämt representerar det Mjölby rätt bra i form av snus, sladda med någon gammal Volvo, lyssna på Eddie Meduza, dra sexistiska skämt och omger sig av antingen inga tjejer eller massa tjejer med lite för blonderat hår a la Kissie i början av bloggeran. Ja, jag var en av dem som 16-17åring när jag var ihop med en finne och som vanligt gick jag all in i dåvarande pojkväns liv, festade i en partyinredd van på helgerna, frös i kalla garage i veckorna och la lite för mycket pengar på öl och bensin. 

De har även satt ihop ett klockrent kollage och så här ser typ varje kille ut som går någon av de praktiska linjerna på gymnasiet. Eller ja, många fortsätter se ut så här även upp i vuxenlivet och drar det ytterligare lite längre genom träskor, skinnväst när det är fest, polisonger, ölmage och finare amerikanare när ekonomin blivit bättre. Lönen kommer oftast från någon av de två stora industrierna som finns i Mjölby, t.ex drygt 2000 människor är anställda på Toyota Material Handling och majoriteten snubbar så det är mer än ofta den här typen av män jobbar här.  Det är Mjölbystilen ut i fingerspetsarna. 


Typexempel på hur en restaurang i Mjölby skriver meny, samma stil som när datorerna gjorde sitt intåg och man kunde använda färgglada clipart i Office Word och tyckte det var kul. Det har typ inte hänt något sen dess. Kommer ni ihåg för ett par månader sen när första thai-restaurangen kom till Skänninge och jag fick ett A4 i brevlådan med meny skriven rakt upp och ner? Behövs liksom inget mer när inga konkurrenter finns. Jag har ju 7,5p i grundläggande marknadsföring, känns som det kanske räcker och jag kommer isf ha jobb resten av mitt liv? 


Typiskt inlägg i den lokala "Leva och bo i Skänninge"-facebookgruppen.


Vi har nu för tiden bara en matbutik i Skänninge i form av östgötske Östenssons (dyrt men mycket lokala producenter). I Mjölby däremot finns Willys, Ica, Lidl, Netto, Hemköp och Tempo. Nu planerar Östenssons att öppna även i Mjölby och det ser inte Skänningeborna på med blida ögon. Man kan ju såklart inte bara hålla på att öppna affärer hur som helst?! 

Och åker det en vit limousin i Skänninge diskuteras det såklart i den lokala facebookgruppen, det kan ju vara kändisar?

Jämställdhet är ju mest fjanterier, kärringar ska veta sin plats i köket och det här med att förstå vad "hen" ens är verkar svårt. Det mesta är de nyanländas fel och facebookgruppen kraschade nästan när en lärare sa emot och förklarade att den mesta skadegörelsen i skolan gjordes av blonda, vita pojkar. Skänningeborna kunde inte för allt i sin värld förstå vad läraren sa och argumenterade emot som om det gällde deras liv. Även när mitt soc-bidrag har varit försenat har det varit nyanländas fel som alla, enligt den typiskt mjölbybon, söker ekonomisk bistånd, att min handläggare var sjuk och socialkontoret underbemannade så pensionerad personal fick hoppa in och att nyanlända får en annan typ av bidrag som inte är socialbidrag spelade liksom ingen roll. 


Bubblare: Har ni sett Boxholms ost (Sveriges godaste gräddost) i mejerikylen? Vi har ju även en stor sådan i min barndomsstad som då är Boxholm (samma kommun som polismorden i Malexander -99). Boxholm ligger tre mil från Mjölby och jag slås över hur östgötska småstäder verkligen vill visa förbipasserande vad det är för staden. 
Så, där har ni bilden av mitt kära Mjölby och Skänninge. Det är ju mycket med glimten i ögat, vill ju inte trampa på några lokala tår utan bara måla upp en typisk bonnig (östgötska för bonde:ig typ) småstadsperson så som jag upplever det. Man ska inte ta det för automatiskt dåligt och det gäller såklart #inteallamjölbybor. Jag har ju valt ut de mest extrema sakerna :). 


#1 - - Mia:

Min uppväxtstad också, I ett nötskal 😂

#2 - - Ellie:

Haha 😂
Jag är även djupt förundrad över valet av gröda.. när byn heter Mjölby borde man väl ändå rent logiskt sett valt mjöl framför potatis?