Som ett helt nytt vardagsrum för nästan inga pengar har alls

För ett tag sen gjorde ju jag om mitt vardagsrum och jag har ju inte visat er hur bra det blev, så nu ska ni få se. Jag valde att inte ha kvar tv:n i vardagsrummet, den som jag lånat av Fredrik. Dels för att jag aldrig kollar genom tv:n, har sagt upp tv-kanaler pga att jag inte har råd och ändå alltid kollar på play samt har tv i sovrummet. Och för att tv-apparater är jäkligt fula skapelser.

Före bilderna är lite stökigare. Vardagsrummet har hela tiden varit det rum som varit minst mysigt, mest opersonligt och minst matchat. Och där jag spenderar mest tid.

(null)

(null)

Före: Vid den tomma väggen stod en vit tv-bänk med tv:n som på bilden står lutad mot soffan. Fredrik var och hämtade bänken som blev starten till om-inredningen. Sofforna fick jag av mamma, de har stått i mitt barndomshem och när de va nyinköpta satte jag en kastrull med nykokad kola vilket såklart lämnade en mindre snygg ring. Jag var klumpig redan då och ringde gråtande till pappa som lovade att ta det med mamma, som var den som hade lite hetsigare humör. Till mamma sa han lugn "Agneta, du får inte bli arg på henne nu. Jag har redan tagit hand om det..." och han fick beställa en ny dyna för 4000kr och jag var livrädd när mamma skulle komma hem den dagen hehe. Att pappa har suttit i den här soffan gör den så mycket finare än den rent utseendemässigt är. Alltså ååå, det finns verkligen lite pappa kvar i de här skinnisarna.

(null)

Här är ingången från hallen, fönstret till vänster höll jag på att prova en ny gardin på, därav olika gardiner. Annars tråkigt, opersonligt och långt ifrån inspirerande eller mysigt.


(null)

Dörren ut är alltså den till hallen. Matsalsbordet är det jag och Fredrik hade i huset. Den svarta mattan fick jag av tidigare hyresvärd och den gråa av mamma till sofforna. Till vänster på denna bild, vid matsalsbordet, går dörren till det genomfartsrum (säger man så?) som jag gjort till sminkrum.


Simsala-fucking-bim!
Efterbilder efter ett 500kr-presentkort på IKEA.

(null)         

(null)

Jag flyttade soffan till väggen där den tomma väggen där tv-bänken stått och ovanför två-sitsen står ett rostigt kompostgaller jag funderar på om det matchar  att ha ovanför.  Vardagsrumsbordet köpte jag av tidigare hyresvärd, som gjort det själv (!) och det är ofta grunden till bloggbilder.


(null)

(null)

(null)

Står man vid ingången till sminkrummet/väggen där tvåsits-soffan står ser det ut så här. Den vita hyllan och linnegardinerna har jag fått från en barndomsvän, det står en likadan hylla i sovrummet med tv på. Fick så mycket fint av henne innan jag flyttade hit, hon var också en av få som vetat om bloggis från början och som varit så fint stöd. 

Den vita bänken stod tidigare i sminkrummet och är mammas samt den vita stolen kommer från tidigare hyresvärd. Att få inreda i rosa utan att någon snubbe refererar det som en tjejfärg är det skönaste. När jag stod på Rusta och köpte rosa filten (25kr) plus ett par ljus och ett rosa kollegieblock frågade en äldre tant bakom mig om det var till ett flickebarn. Jag skrattade och svarade att det var till mig som blivit singel.

Håller just nu på att känna in saker, sådär som en gör. Som om den svarta lilla mattan verkligen ska va där men rummet är så stort att det krävs mycket textilier. Och om det verkligen ska stå PASSION på väggen eller inte (Lagerhouse), kommer å andra sidan inte på något annat namn. Riset med rosa & vita fjädrar är faktiskt från förra påsken (!) men hade då lite pastelliga ägg i också. Pga lite saker har det sen stått i fönstret som ren utfyllnad (men utan pastelliga ägg). 

Tunnan som &-lampan (Rusta 99kr) står på är typ det enda jag har från pappa och är en whiskeytunna, de få saker jag har som har ett affektionsvärde blir hundra gånger så viktiga när så mycket försvunnit på vägen. Fejk-skinnplädarna kommer från Nile som nu lagt ner i Sverige. Lampan i fönstret från IKEA och småkrafset har jag dels köpt på billighetsaffärer och fått. Marilyn Monroe-tavlan är det enda jag har kvar från min första lägenhet, var helt hooked på Marilyn Monroe då nämligen. Min första pojkvän behöll också en hel del som var mitt (har sånt förträffligt pojkväns-cv #brasmak). Prada-tavlan är egengjorda, rakt av kopierad från Gossip Girl och som stått i hallen i huset. (När jag säger huset i bestämd form menar jag mitt & Fredriks hus)


(null)

Bakom tresits-soffan ser det ut så här, den hängande lampan behöver kopplas in men tills vidare får den bara hänga sådär. I fotoramen har jag ramat in en Carolina Gynning-servett, stora lampan är från Ikea, ljusstaken en av få saker från huset och huvudet (inte buddha, minns inte vad den guden heter) köpte jag precis när jag fått möbelbidrag till huset. Voluspa-ljuset är numera tomt men lika snyggt ändå! Ska nog göra nytt ljus i, sparar ju allt stearin för just det, att göra egna ljus.


(null)

Här är jag minst nöjd, behöver få upp något på väggen över matsalsbordet. Väggarna ser lite olika ut beroende på ljus men är i grunden mörkgrå. Jag funderade på kompostgallret där över bordet eller över soffan, men det rostiga passar nog bättre över soffan.  

Skulle också vilja ha matchande mattor men det kommer när det kommer, är ändå inte det viktigaste. Dörren mellan soffa & matsalsbordet är alltså till sminkrummet. Precis till vänster när man går in är dörren till sovrummet och till höger ett par garderober och sen dörren till köket. Det är svårt att förklara planlösningen men det går liksom att gå runt. Från andra dörren i köket går en korridor med toalett till vänster och badrum till höger. I slutet av korridoren kommer hallen vars andra dörröppning går in hit till vardagsrummet. Har gått i cirklar ett par gånger där, kan en säga.

Så ser alltså mitt vardagsrum ut just nu. Inrett med hjälp av tidigare hyresvärd, familj, vänner, mig själv och Sverige tack vare möbelbidrag samt ett presentkort på Ikea som jag fick i julklapp av syrran. Det går att få det mysigt utan högar med pengar, det går t.o.m att få det mysigt utan att varje detalj har ett designmärke, vem kunde tro det (👈 OBS! Sarkasm)?

Vet att jag ofta vill prata med den Cecilia jag var förr, men nu vill jag mer än någonsin lova Cecilia för ett år sedan att bostadsgrejen kommer ordna upp sig. Med bra medmänniskor, en hel del tur iom lägenhetskontrakt och intresse för inredning gick det också. Och till alla kvinnor (eller ja, alla egentligen) som inte vågar lämna sina män pga tryggheten med boende de genererar, gör det. Bara gör det! Resten löser sig, jag lovar.

Sedan är det bara sminkrum, kök och toalett/badrum och hall kvar att visa. Sen vet ni hur mina 88 kvadratmeter ser ut och i sommar hoppas jag ha råd att inreda balkongen och kunna odla så mycket att jag blir lite orolig att balkongen ska ge vika.

Puss 😘!
#1 - - Anonym:

Tycker du fått till det jättefint. Förstår vad du menar med matsalsbordet, det ser lite trångt ut när det står sådär. Kanske går att ställa det på andra längden? En tavla skulle nog också lyfta rummet lite precis som du skrev. Kul med egen lägenhet och få inreda som man vill

Svar: Hej!
Tack :).

Ja, det är liksom som ett dött, mörkt hörn medan resten av rummet är mer levande.

Skulle vilja ha några riktiga färgklickar till tavlor som lyfter det där hörnet lite. Vore roligt att måla själv någon gång!

Hur tänker du på andra längden? För det är ju dörröppning nästan direkt vid varje kortsida.

Kram
Ceclia Axelsson, Mjölby

#2 - - Erika:

Du har verkligen fått det jättemysigt!

Just blandningen av personliga saker med affektionsvärde och annat småkrafs är ju det som gör att det blir ens egna hem tycker jag. Köper ofta inredning och småprylar på exempelvis rusta och lagerhaus, de har ju så mycket snyggt! Har faktiskt hittat en hel del snygga prylar på netto (!) men man får vara snabb om det är något speciellt man vill ha då de ibland inte tar in så stora mängder, tyvärr.

Du kan ju sätta upp gallret på väggen över matsalsbordet, och ha det om en minnas-fina-saker tavla?

Hoppas du får en bra dag!

Svar: Tack, är riktigt nöjd nu :)

Ja, jag önskar att jag hade lite mer med affektionsvärde men samtidigt är det också skönt att inte ha massa påminnelser överallt. Att få börja om och bygga upp på nytt med några få saker med störst affektionsvärde istället.

Jag tycker både rusta, ÖB, Lagerhouse och netto steppat upp senaste åren. Likaså H&M Home, Ellos och Jotex. Sånt som var mest skit förr :).

Jag provade att ha gallret där men det rostiga passade inte riktigt ihop med matsalsgruppen. Så tror det blir över soffan och som du säger, fylla med värdesaker.

Hoppas du haft en fin torsdag, klockan är 16:39 och det är ljus ute. Halleluja på den! ❤️
Ceclia Axelsson, Mjölby