Julgodis: Chokladpraliner med kolafyllning

I fredags gjorde jag praliner på jobbet (därav ta-vad-som-finns-som-rekvisita-bild) och vad vore jag för bloggare om jag inte delade med mig av receptet med tanke på hur goda de blev? Lite pilligt men ändå enklare än det kan verka. Jag använde små silikonformar jag hittade hemma men går lika bra med engångs-folieformar till ischoklad 
Chokladpraliner med saffranskola
25st
Du behöver:
  • 250g choklad (jag blandade ljus och mörk)
Kolafyllning:
  • 1,5dl vispgrädde
  • 0,5dl socker
  • 0,5dl ljus sirap 
Förslag på smaksättningar:
  • 50g turkisk peppar
  • 5krm pepparmint
  • 1g (2pkt) saffran 👈 använde jag
  • 2tskmalen kanel 
  • 2tsk malen kardemumma 
Gör så här:
  • Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull till en kolakräm i 10 minuter (124 grader).
  • Hacka chokladen och värm i vattenbad
  • Pensla insidan av pralinformarna och ställ in i kylen, pensla ytterligare ett lager när det första har stelnat och ställ sedan in i kylen igen tills det stelnat.
  • Häll resterande choklad i en spritspåse.
  • Välj en av smaksättningarna och blanda i kolakrämen. Jag valde saffran som jag mortlade tillsammans med 1msk socker (krävs även för turkisk peppar).
  • Häll krämen i en spritspåse eller använda en liten skre för att fylla 2/3 av formen.
  • Spritsa resten av chokladen som ett lock.
  • Ställ in i kylen och låt stelna innan du serverar.
Mumselimums praliner som ser proffsiga ut men egentligen är väldigt enkla att göra!